zondag 20 mei 2012

Ding 23 - Evaluatie

Als kennismaking met en ontdekking van Web 2.0 heb ik de cursus als heel nuttig ervaren. De dingen die mij het meest zijn bijgebleven na de afgelopen periode zijn die waarmee ik ook daadwerkelijk in de praktijk iets doe. En dat is zeker niet altijd op werkgebied, integendeel zou ik bijna zeggen.

Wat ik binnen de bieb ben gaan gebruiken is een google-account voor de vestiging met daaraan gekoppeld de reader en rss-feeds. Ook heb ik google-docs ingezet om informatie van collega's te vragen.

De communicatie met mijn directe collega's (zij volgen de cursus niet) over deze cursus is eigenlijk tot nihil gedaald. Ligt aan mij, maar heeft ook te maken met het feit dat ik nog geen concrete aanknopingspunten heb voor wat betreft het toepassen van de verschillende dingen, behalve dan die ik al eerder noemde. 

De cursusstof vond ik prima, maar vergt ook enorm veel tijd als je alles wilt doornemen. Dit deed ik bij de eerste dingen, maar ben daar toch maar mee opgehouden: niet haalbaar. De interactie tussen en communicatie met collega's en ook coaches had beter gekund of misschien wel anders gemoeten. Heeft zich nu eigenlijk voor mij beperkt tot de twee live bijeenkomsten en de (weinige) reacties op mijn blogposts. Heb ook zelf alleen in het begin wat reacties achtergelaten en het vervolgens laten versloffen. Komt m.i. deels doordat we niet hetzelfde tempo hadden.

Ook bij mijn vorige werkgevers heb ik heel wat cursussen gevolgd. En heel vaak was het na beëindigen van de cursus ondanks alle goede voornemens, toch weer snel 'de waan van de dag'. En ik merk aan mijzelf dat dat bij mij met deze cursus ook zal gebeuren en aan het gebeuren is, als er niet (liefst snel) iets concreets uit voortkomt, waar ik mee vooruit kan:
Wat gaan we binnen de hele organisatie gebruiken, gaat iedereen hiermee aan de gang, welke keuzes worden gemaakt, wat wordt de taakverdeling, is het gebruik van Web 2.0-items per vestiging verschillend, enz. enz..

Kansen en mogelijkheden genoeg, dat heeft de cursus zeker heel duidelijk laten zien. Nu komt het aan op het filteren van de do's en don'ts, keuzes maken.

Aan de slag!

Ding 22 - Bibliotheek 2.0 en de toekomst

Van de bronnenlijst heb ik zowel het manifest (Nederlandstalige versie) als het artikel van Lex Slaghuis doorgenomen.
Zo maar wat termen die ik uit het artikel van Lex Slaghuis wil noemen, maar die in mijn ogen aangeven waar het (in de toekomst) om draait:
ontmoetingsplaats - debat - cultuur - levenslang leren - verbinden van mensen - workshops - lezingen - heroriëntatie - sociale invulling - 11 dingen voor docenten - 15 dingen voor ambtenaren - bewustwording - nieuwe kansen - web 2.0 = verzameling kansen.

Ik heb mij aangemeld bij Bibliotheek 2.0 Ning community, mijn lidmaatschap is in behandeling.....

Tenslotte: hoe kijk ik tegen Bibliotheek 2.0 aan?
Duidelijk is dat de bibliotheek met 2.0 klantgerichter gaat werken en haar (virtuele) diensten gaat aanbieden waar haar gebruikers zijn. Als dit dan uiteindelijk zo gaat werken als de filmpjes van VOB laten zien: prima!

zaterdag 19 mei 2012

Ding 21 - sociale bibliotheekcatalogi

Tijdens de cursus 'Informatiebemiddeling', die ik vorig jaar volgde, is uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende bibliotheekcatalogi. En eigenlijk gebruik ik ik deze catalogi nauwelijks met uitzondering van de aquabrowser van bibliotheek.nl, maar ook deze sporadisch. De vraagstelling in onze vestiging is nu eenmaal over het algemeen niet zo ingewikkeld of lastig dat een andere catalogus dan de eigen catalogus moet worden geraadpleegd. Eigenlijk jammer, want de kennis over andere mogelijkheden verwatert dan snel.
De verschillende catalogi nog eens bekeken. Ik vind ze allemaal best wel toegankelijk en zie op dit moment geen specifieke voor- of nadelen tussen de een of ander.

Als achtergrondinformatie heb ik het artikel van Jan Klerk uit 2009 gelezen en hij stelt:
'De grote uitdaging voor bibliotheken is om in de toekomst het ontsluiten van kennis en informatie zo dicht mogelijk op het zoekproces van gebruikers te organiseren.'  Met een paar muisklikken belanden bij wat je zoekt, zonder diverse bronnen daarvoor te moeten raadplegen, de bronnen komen naar jou toe. Een mooi streven lijkt me.
Hij sluit af met vraag of de bibliotheekcatalogus 2012 nog wel zal halen, ja dus. Wie weet wat de toekomst ons brengt.

vrijdag 18 mei 2012

Ding 20 - muziek

Leuk ding! Via het account van 23dingen een tijdje rondgekeken en natuurlijk geluisterd op last.fm.
Daarna ook een ontdekkingstocht door Spotify gemaakt. Heerlijk om mijn muziek op te zoeken en zo bij elkaar te hebben. 'Moet' nu toch echt eens aan een Smart - of iphone, want nu kan ik mijn favo lijst alleen via de pc beluisteren. Beetje jammer natuurlijk ☺. En dan grijp ik toch net zo makkelijk naar een cd.

Ik heb op dit moment geen idee wat je hiermee als bibliotheek zou kunnen doen. Men kan elkaar al vinden via Spotify door lijstjes met vrienden te delen e.d., dus hoe zou je als bibliotheek daarbij nog een toegevoegde waarde kunnen hebben? Ga ik nog eens een nachtje over slapen.



vrijdag 11 mei 2012

Ding 19 - sociale netwerken

Met dit fenomeen ben ik wel bekend: zoals LinkedIn (want je probeert van alles als je je baan verliest) en Facebook.
Het laatste medium gebruik ik op het moment regelmatig, maar dat komt vast omdat ik er nog niet zo lang een account heb. Hiervoor was ik op Hyves te vinden, maar dat is uiteindelijk helemaal stil komen te liggen.
Joost en Floor heb ik ook gevonden. Dus wat dat betreft zijn we als bibliotheek goed bezig binnen de sociale media.
Wat kunnen we verder nog? En willen we niet te veel? Want bereik je je doel als je overal aanwezig bent en/of wilt zijn? Is dit haalbaar?
Aan het eind van de rit (= deze cursus) zal de balans opgemaakt worden neem ik aan.

Ding 18 - boekenkast

Dat lijkt me wel wat, dacht ik, na het lezen van de informatie over LibraryThing.

Na aanmelding via FB wilde ik mijn eerste boek plaatsen, maar krijg foutmelding na foutmelding. Dus wel even het juiste systeem als zoekoptie nemen. Uiteindelijk lukt het toch vrij snel om 10 boeken te plaatsen (http://www.librarything.nl/catalog/EllenBakker).



Over een aantal van 'mijn' boeken zijn heel wat besprekingen geplaatst. De discussies blijken lijstjes van gelezen/te lezen boeken te zijn. Het is mogelijk om je aan te sluiten bij een groep en zo ontstaan denk ik heel veel boekenlijsten. Heb zelf wat meer tijd nodig om het (nut van) het systeem te doorgronden en ermee om te leren gaan.





vrijdag 4 mei 2012

Ding 17 - Ontdek je plekje

Google Maps en Google Street View zijn beide leuk om te gebruiken. De eerste gebruik ik om mijn  hardlooprondjes na te meten en te bewaren. Krijg het alleen niet voor elkaar om i.p.v. deze kaart, de sattelietfoto te plaatsen.
9 mei 2012: N.a.v. onderstaande reactie kaartje weer verwijderd, omdat het een privéroute is en dus niet zichtbaar voor de lezer.

Verder nog onze vakantiestek Chaam bezocht en ik kon het ook niet laten om mijn geboortedorp en -straat te bezoeken. Hier zie je resp. het huis waar ik geboren ben en de doorkijk naar het huis waar ik vanaf mijn 4e jaar opgegroeid ben: het (verste) dak is nog net te zien!







De bonusoefening laat ik even voor wat het is. Wie weet later.

Ding 16 - mobiel internet

'Mobiel, altijd en overal' staat er te lezen in de eerste alinea over Ding 16. Ik ben er kennelijk nog eentje van de oude stempel, want van mij hoeft dit niet zo nodig. Ik weet het, over een tijdje zal het ook voor mij de gewoonste zaak van de wereld zijn, maar nu nog ff niet!
Ik erger me nu best aan mensen die 'altijd en overal' menen bereikbaar te moeten zijn en 'altijd en overal' maar op hun schermpje zitten te staren en bezig zijn met twitteren, agenda en mails, en wat er maar kan op je smartphone.
Het zal duidelijk zijn: zelf ben ik nog niet in het bezit van een dergelijk apparaat, dus ervaring heb ik er niet mee. Heb wel mee zitten gluren bij familie en vrienden, die vol trots hun phone en apps laten zien. Zal best handig zijn, maar op dit moment mis ik het niet en voel (nog) niet de behoefte om mijn mobiel in te ruilen. Maar dat dit moment zeker gaat komen, is zeker!

Natuurlijk is het goed om als bibliotheek mee te gaan in de technologische ontwikkelingen, want zakelijk gezien is dat zeker belangrijk. Dus ben benieuwd of de bibliotheek app, die deze week is gelanceerd, goed gebruikt gaat worden door onze klanten.

donderdag 12 april 2012

Ding 15 - YouTube

Alle informatie bij Ding 15 weer doorgenomen. En natuurlijk rondgekeken op YouTube, o.a. 'bibliotheek Maassluis' opgezocht. Er wordt dus best al het een en ander gefilmd. Of het de promotie ook echt bevordert weet ik niet. Misschien iets om in de maandelijkse nieuwsbrief extra aandacht aan een bepaald onderwerp te geven via een bestaand of nieuw filmpje.
Thuis is vooral dochterlief helemaal weg van YouTube. Op dit moment worden filmpjes over hamsters versleten, want zo'n beestje wil ze graag voor haar verjaardag over twee weken.

Na wat rondsnuffelen en rondkijken, stuitte ik op dit filmpje en omdat de opdracht is een filmpje in je post te plaatsen: bij deze.

Ding 14 - IM

Mijn ervaringen met chatten zijn minimaal, missen doe ik het (privé) niet. Ik heb niet zo de behoefte om elk moment van de dag maar bereikbaar te zijn. En voor kletspraatjes pak ik de telefoon of ga gezellig langs. Maar dat is in de privésituatie. Zakelijk gezien heb ik er tot nu toe geen ervaringen mee.

Is het aan te bevelen als medium binnen onze organisatie? Belangrijk in dat geval is hoe dit het beste georganiseerd kan worden. Zet je het in dan zal ook iemand beschikbaar moeten zijn en blijven voor de chattende klant. En kan die collega dan alles laten vallen waar ie op dat moment mee bezig is?
Op rustige momenten,  geen probleem. Maar je zult altijd zien dat alles samenvalt.
Ik heb echt geen idee of de klant er gebruik van zal maken. Kan me dan weer wel voorstellen, dat mensen thuis bij het snuffelen in de catalogus met vragen zitten en daar snel antwoord op willen en dan biedt een chatsessie natuurlijk uitkomst.
De voor- en nadelen zullen tegenover elkaar gezet moeten worden om dan te kunnen besluiten of en hoe IM wordt ingezet.

donderdag 29 maart 2012

Ding 13 - Online kantoortoepassingen

Dit ding start met een filmpje 'What is cloud computing?', maar ik betrapte mijzelf erop dat ik vreselijk afdwaalde met mijn gedachten, dus ben de tekst maar gaan lezen.
De uitleg maakt duidelijk dat google docs een goede en toegankelijke manier is om samen te werken aan producten binnen onze organisatie.
Zelf ook een document geupload en gedeeld. Is goed gegaan.
De info over dropbox gelezen (de stem achter het filmpje is redelijk slaapverwekkend), verder nog even niets mee gedaan, alleen rondgekeken in de dropbox van het speelaccount.
Goed om te weten dat het er is. Ben ook hierbij benieuwd of en hoe dit bij ons gebruikt gaat worden.

Ding 12 Microblogging met Twitter

Eindelijk weer tijd gevonden om verder te gaan met de cursus. Ik geef gewoon de schuld aan het mooie weer van de afgelopen week. Helaas heeft mijn computer er vandaag minder zin in. Duurt 'eeuwen' voordat links opgestart worden. Veel geduld hebben dus. Paar uur later gaat het gelukkig weer zoals het hoort.

Ik heb me aangemeld bij Twitter (https://twitter.com/#!/Ellen1262), en heb ook mijn eerste tweet geplaatst.
Vervolgens ben ik gaan zoeken naar personen en/of organisaties, waarvan ik een aantal ben gaan volgen. Komende dagen maar eens kijken of ik op twitter blijf terugkeren. Het lijkt me handiger om dit via mijn mobiel te doen, maar deze mogelijkheid zit er bij mij nog ff niet op.

In relatie tot de bibliotheek: vorige week is er getweet in het kader van de Boekenweek om nieuwe leden te werven in ruil voor een gratis abonnement. In Maasland heeft dit niets opgeleverd. Bij wie wel?
Als ik een aantal van de artikelen op '23 dingen' lees, dan lijkt het erop dat het lastig is om als bibliotheek een plek te veroveren binnen twitterland. Natuurlijk is het de manier om nieuwtjes e.d. de wereld in te brengen, maar het lijkt me ook wel fijn om enige respons te krijgen. Tenzij dat niet onze insteek is natuurlijk.
Als ik de lijst van volgers naloop zou ik het percentage klanten = leners wel eens willen weten. En willen we onze klanten inderdaad (ook) via Twitter bereiken? Of gaan we meer voor het vergroten en verbreden van ons netwerk?
Zaak dus om na te gaan wie je wil bereiken via Twitter en waarom. Verder inspelen op het karakter van de volgers om zo het twitteren nuttig te maken en een duidelijke functie te geven.


woensdag 7 maart 2012

Ding 11 - wiki's

Op naar het volgende Ding: wiki's.
Wederom een duidelijke uitleg in het filmpje.
In het artikel van Nieuwenhuis staat: "Het verschil tussen een wiki en een blog is dat men op een blog als auteur een artikel zelf schrijft, terwijl op een wiki met meerdere mensen samengewerkt kan worden aan teksten." Dit is m.i. niet juist. Ik werk zelf op een blog samen met meerdere mensen en een ieder kan de tekst en wat erbij hoort 'edit'-en, opslaan en publiceren.

Vervolgens de aangegeven bibliotheekwiki's bekeken:
  • SJCPL Subject Guides – lokaal informatiesysteem, door de St. Joseph County Public
         Library system
  • Wikilovesbieb
  • Publiekswiki van de Bibliotheek Deventer
  • NLbiblioblogs, een verzamelplek van bibliotheekweblogs, collectief bij te werken in een
         wiki-omgeving.


  • De wiki van Deventer spreekt mij het meeste aan. Waarschijnlijk omdat ik daar bij de eerste kennismaking een overzichtelijker en duidelijker geheel zie dan bij de andere wiki's. De onderwerpen en thema's die op de hoofdpagina te zien zijn, passen bij een bibliotheek en zijn interessant voor het publiek (hoop ik). En dat is toch iets om voor ogen te houden: waarmee bedien ik mijn publiek het best, welke informatie willen zij en missen zij nog? En waar kunnen en willen wij in voorzien?

    De eerste wiki is wel redelijk vergelijkbaar qua opzet, maar oogt wat saaier, hoewel verder klikken dit beeld weer teniet doet. Is wel heel uitgebreid.
    Wikilovesbieb en NLbiblioblogs is meer bedoeld voor de bibliotheken zelf. Als je tijd over hebt, aardig om doorheen te gaan, hoewel het bij mij al snel verzandt in niet doelgericht bezig zijn. En wat ik ermee zou moeten?

    Intern kan een wiki worden gebruikt voor bepaalde onderdelen (bijv. aanleveren info cultureel programma, gegevens jaaroverzicht) zodat mailverkeer tussen tig personen niet langer nodig is.

    De 'sandbox' moet even wachten. Doe ik in de volgende post.

    Ding 10 - Social Bookmarking en Delicious

    Eerlijk gezegd moest ik als eerst aan het tijdschrift met dezelfde naam denken ☺, maar dat leek me wel wat onwaarschijnlijk. Deze vorm van Delicious als bedoeld bij 23 Dingen kende ik nog niet.

    Een voordeel van Delicious is ordening in je favorieten en de mogelijkheid om waar dan ook je favorieten te bekijken. Als ik erover nadenk kan ik mij op dit moment geen situatie voor de geest halen, waarin dit handig was geweest. Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk.
    Anders dan de tekst bij Ding 10 aangeeft heb ik 'mijn' favorieten (infobalie en allemaal werkgerelateerd) wel geordend en in mappen geplaatst, dus zo nodig kunnen mijn collega's en ikzelf de verschillende sites makkelijk opzoeken en raadplegen.
    Hét voordeel van Delicious zou voor mij dus het sociale aspect moeten zijn, het delen van favoriete websites.
    Mogelijkheden voor de bibliotheek en/of mijzelf zijn er vast, maar daar heb ik op dit moment even geen beeld bij. Kan mij voorstellen dat we gezamenlijk bepaalde tags/stacks (welke?) gebruiken, zodat informatie tussen collega's makkelijk(er) uitgewisseld kan worden.
    Verder kun je sites die je toevallig tegenkomt (even) hier parkeren, om later te bekijken of ze inderdaad interessant genoeg zijn om aan één van je stacks toe te voegen. Een dergelijke site kan ik ook aan mijn huidige favorieten toevoegen, maar dan deel ik ze niet en dat is dan weer de bedoeling van Delicious. 
    Zou hier het liefst de ervaren gebruikers over horen, dan komen suggesties en handigheidjes vast wel naar voren, want ik zie nu even door de bomen het bos niet meer.
    Het is ook bij dit onderdeel de kunst om alle ballast overboord te gooien en het goede/nuttige te behouden.


    Ik heb een account aangemaakt en in ieder geval de Delicious-button toegevoegd aan mijn browser, dus mocht ik iets interessants tegenkomen en willen bewaren, dan kan dat. Het verdere gebruik laat ik toch afhangen van nut en noodzaak binnen de organisatie.

    dinsdag 28 februari 2012

    Ding 9: visie web 2.0 en sociale media

    Acht dingen op weg en wat vind ik ervan tot nu toe?

    Bloggen
    Het bloggen is een manier om meer interactie te bewerkstelligen tussen bieb en klant. Ik vraag me af of dit nu met 'Joost en Floor' het geval is. Ik lees namelijk nauwelijks reacties op dit blog, die van Wouter tel ik dan even niet mee. Privé blog ik best veel en als je de smaak eenmaal te pakken hebt is het nogal verslavend, dus het is m.i. wel een medium met potentie voor de bieb.
    Ik denk dat een meer persoonlijke benadering beter tot zijn recht zal komen. Dus zelf = personeel het blog laten vullen met berichten, wetenswaardigheden, aandachtspunten, reilen en zeilen van de bieb. Misschien zelfs per vestiging omdat het daarmee nog persoonlijker kan zijn en voor de lener wellicht aantrekkelijker om het blog te volgen.
    Een goede PR richting leners is natuurlijk wel noodzakelijk.

    RSS Feeds
    Dit vind ik zeker een interessant onderdeel. Ik ben bij de infobalie begonnen met het verzamelen van feeds, hoewel ik uitwisseling van tips (wat voeg ik toe?) hierbij erg fijn zou vinden. Veel sites die ik nu bij 'favorieten' heb staan hebben geen rss of lenen zich hier niet voor. Ik heb o.a. de feeds van onze nieuwe aanwinsten toegevoegd, handig om in één oogopslag bij de hand te hebben. Ben wel benieuwd of onze klanten hier ook gebruik van maken.

    Foto's delen
    Leuk om hier kennis mee te maken en uit te proberen. Zelf zal ik het meer in de privésfeer gebruiken dan voor het werk.

    We hebben nog heel wat 'dingen' te gaan en ik hoop dat ik uiteindelijk de echt relevante zaken eruit weet te halen en dat dit overeenkomt met wat vanuit de organisatie als belangrijk wordt beschouwd.
    Het is belangrijk om duidelijk te hebben welke onderdelen voor iedereen nuttig en bruikbaar zijn.
    Dit geldt wat mij betreft - tot nu toe - voor het bloggen en de RSS-feeds.
    Er zullen ook onderdelen zijn, waarvan het nuttig is om van het bestaan af te weten, maar waarmee niet iedereen zich bezig hoeft te houden (gelet op zijn/haar functie en/of taken), zoals - tot nu toe - het bewerken van foto's.
    Ik ben in ieder geval wel nieuwsgierig naar de komende 'dingen' en hoe e.e.a. uiteindelijk zijn weerslag gaat krijgen binnen onze organisatie.

    vrijdag 24 februari 2012

    Ding 8 - Online afbeeldingen bewerken

    Het verhaal bij Ding 8 doorgenomen en achtereenvolgens de verschillende links bekeken en geprobeerd.

    Op het Generator blog staat wel heel veel. Kwam toevalligerwijs bij Benny Hill yourself en da's best grappig.
    FD's Flickr Toys: eigen foto bewerken. Leuk om te doen.
    
    Dochter Floor 7 jaar geleden.

    En nog gespeeld met Shape Collage, vraag me alleen af waarom ik ShapeCollage.com blijf zien in/op de foto??

    Verder is er heel veel mogelijk om met je creativiteit eens flink los te gaan.
    Denk alleen niet dat ik dit veel zal gaan toepassen binnen de bieb, daar hebben we zo onze mensen voor ☺.
    Hetzelfde geldt voor de toepassingen: handig om te weten, leuk om te gebruiken, maar ik zal het eerder privé dan voor het werk toepassen.

    donderdag 16 februari 2012

    Ding 7: Flickr en fotomashups

    Naar aanleiding van Ding 7 bij de aangegeven sites rondgekeken. Best leuk, maar daar blijft het voor dit moment ook bij.
    Ben intussen 1,5 uur verder.... ongemerkt kost het vooral veel tijd en of ik er iets mee ga doen is maar de vraag.
    Voor de organisatie zullen er best leuke dingen tussen zitten, bijv. wat betreft het foto's bewerken (Great Flickr Tools Collection). Dit kan dan wellicht geïntegreerd worden in het pakket(je) dat we uit 23dingen gaan oppakken.

    zondag 12 februari 2012

    Ding 6 - Ontdek Flickr

    De volgende stap in 23 Dingen is Flickr. Wel bekend met de naam, maar ook hier geldt weer voor mij: tot nu toe nog nooit iets mee gedaan.
    Eerst de info op onze cursussite doorgenomen en gelezen. Daarna mijn account op Flickr aangemaakt.
    Erg leuk om hiermee bezig te zijn, weer iets om je in te verliezen :). Dus ik neem mij voor om met enige dosering aan de slag te gaan. Toestelletje mee naar het werk en wat foto's gemaakt.


    De overige foto's kun je hier zien.

    Op zoek naar een foto op Flickr voor dit blogbericht. Het is een luchtfoto van mijn geboorteplaats Roelofarendsveen. Ik was eigenlijk op zoek naar ijspret in dit dorp, maar kon geen vrij bruikbare vinden. Voor deze foto geldt dat wel (' You are free: to Share — to copy, distribute and transmit the work - to Remix — to adapt the work to make commercial use of the work').

    Roelofarendsveen
    Thijs Knaap
     Om de foto in het bericht te krijgen, kostte wel even wat tijd en speurwerk. Gelukkig was 'gezellieh' mij al voorgegaan en was ik er uiteindelijk redelijk snel uit.

    donderdag 9 februari 2012

    Ding 5 - RSS feeds vinden

    Vandaag weer verder met de RSS feeds. Ik heb al wat ervaring met bloggen, dus ik herken wel een aantal items, zoals de blogroll. Ook het toevoegen van gadgets, in dit geval mijn blog voorzien van RSS, is mij niet vreemd.

    In mijn reader staan inmiddels ook al wat items (dit gebruik is ook overgeslagen naar mijn andere (privé)account). Ik heb mapjes gemaakt om het overzichtelijk te houden. Wel verslavend hoor, vooral alle filmpjes die zodoende voorbij komen, je bent zo maar een uur verder.

    De instructie over webcare/Google Blogs is duidelijk en zeker handig om te gebruiken. Ik heb een map 'egofeeds' gemaakt en moet nog even bedenken waarmee ik deze ga vullen.

    Het nut van Google Alert zie ik nog niet zo, welke meerwaarde kan het hebben t.o.v. reader?Heb er geen ervaring mee, dus wie weet kan iemand mij wijzer maken op dit punt.

    Net als Jeannemieke ga ik zeker de infobalie voorzien van een reader, daar zie ik het nut wel van in. Het is wel belangrijk dat ik dit ook communiceer met mijn directe collega's, wel zo handig als zij de reader ook regelmatig doorlopen. En wie weet hebben ook zij nog goede suggesties.

    Op naar het volgende ding!

    dinsdag 7 februari 2012

    Ding 4 RSS feeds

    Vandaag heb ik mij op het volgende Ding gestort: RSS feeds. Van het bestaan weet ik af en ook wel waar het voor bedoeld is, maar gebruiken? Tot nu toe nog niet.
    Het filmpje met uitleg is nuttig als inleiding. De brij aan tekst wordt op den duur te veel van het goede voor mij. Vooral het lezen van het pc-scherm staat me na een poosje wel tegen. Vervolgens loopt mijn eerste poging om een RSS te 'subscriben' (die van '23dingen') op niets uit. Kom er eerst achter dat het niet aan mij ligt. Maar na nog even verder bloggen kom ik bij Ronald dan de 'ultieme' tip tegen en heb ik nu toch '23dingen' aan mijn reader toegevoegd. Nog wat geoefend met het toevoegen van RSS feeds.

    Nu moet het nog dagelijkse routine gaan worden.....

    Kan me wel voorstellen dat een ander account wordt gemaakt voor het werk, zodat er een duidelijke scheiding is qua feeds tussen werk en eventueel privé. Op die manier kunnen ook de collega's makkelijker de laatste nieuwtjes volgen. Of is dat niet de bedoeling (en dan bedoel ik het maken van een 'werk'account ☺)?

    dinsdag 31 januari 2012

    Blog

    In verband met de cursus '23dingen' heb ik vandaag dit blog gemaakt. De komende periode ga ik '23dingen' verkennen en leren hoe ik dit alles kan toepassen en gebruiken. Ik hou je op de hoogte via dit blog.

    Mijn ervaring met web 2.0 toepassingen en sociale media gaat niet verder dan You Tube, Hyves en bloggen, dus ik ga ervanuit dat ik veel zal opsteken van deze cursus. Ben wel heel erg benieuwd welke van de 23 dingen ik in de praktijk daadwerkelijk zal gaan gebruiken.