dinsdag 28 februari 2012

Ding 9: visie web 2.0 en sociale media

Acht dingen op weg en wat vind ik ervan tot nu toe?

Bloggen
Het bloggen is een manier om meer interactie te bewerkstelligen tussen bieb en klant. Ik vraag me af of dit nu met 'Joost en Floor' het geval is. Ik lees namelijk nauwelijks reacties op dit blog, die van Wouter tel ik dan even niet mee. Privé blog ik best veel en als je de smaak eenmaal te pakken hebt is het nogal verslavend, dus het is m.i. wel een medium met potentie voor de bieb.
Ik denk dat een meer persoonlijke benadering beter tot zijn recht zal komen. Dus zelf = personeel het blog laten vullen met berichten, wetenswaardigheden, aandachtspunten, reilen en zeilen van de bieb. Misschien zelfs per vestiging omdat het daarmee nog persoonlijker kan zijn en voor de lener wellicht aantrekkelijker om het blog te volgen.
Een goede PR richting leners is natuurlijk wel noodzakelijk.

RSS Feeds
Dit vind ik zeker een interessant onderdeel. Ik ben bij de infobalie begonnen met het verzamelen van feeds, hoewel ik uitwisseling van tips (wat voeg ik toe?) hierbij erg fijn zou vinden. Veel sites die ik nu bij 'favorieten' heb staan hebben geen rss of lenen zich hier niet voor. Ik heb o.a. de feeds van onze nieuwe aanwinsten toegevoegd, handig om in één oogopslag bij de hand te hebben. Ben wel benieuwd of onze klanten hier ook gebruik van maken.

Foto's delen
Leuk om hier kennis mee te maken en uit te proberen. Zelf zal ik het meer in de privésfeer gebruiken dan voor het werk.

We hebben nog heel wat 'dingen' te gaan en ik hoop dat ik uiteindelijk de echt relevante zaken eruit weet te halen en dat dit overeenkomt met wat vanuit de organisatie als belangrijk wordt beschouwd.
Het is belangrijk om duidelijk te hebben welke onderdelen voor iedereen nuttig en bruikbaar zijn.
Dit geldt wat mij betreft - tot nu toe - voor het bloggen en de RSS-feeds.
Er zullen ook onderdelen zijn, waarvan het nuttig is om van het bestaan af te weten, maar waarmee niet iedereen zich bezig hoeft te houden (gelet op zijn/haar functie en/of taken), zoals - tot nu toe - het bewerken van foto's.
Ik ben in ieder geval wel nieuwsgierig naar de komende 'dingen' en hoe e.e.a. uiteindelijk zijn weerslag gaat krijgen binnen onze organisatie.

vrijdag 24 februari 2012

Ding 8 - Online afbeeldingen bewerken

Het verhaal bij Ding 8 doorgenomen en achtereenvolgens de verschillende links bekeken en geprobeerd.

Op het Generator blog staat wel heel veel. Kwam toevalligerwijs bij Benny Hill yourself en da's best grappig.
FD's Flickr Toys: eigen foto bewerken. Leuk om te doen.

Dochter Floor 7 jaar geleden.

En nog gespeeld met Shape Collage, vraag me alleen af waarom ik ShapeCollage.com blijf zien in/op de foto??

Verder is er heel veel mogelijk om met je creativiteit eens flink los te gaan.
Denk alleen niet dat ik dit veel zal gaan toepassen binnen de bieb, daar hebben we zo onze mensen voor ☺.
Hetzelfde geldt voor de toepassingen: handig om te weten, leuk om te gebruiken, maar ik zal het eerder privé dan voor het werk toepassen.

donderdag 16 februari 2012

Ding 7: Flickr en fotomashups

Naar aanleiding van Ding 7 bij de aangegeven sites rondgekeken. Best leuk, maar daar blijft het voor dit moment ook bij.
Ben intussen 1,5 uur verder.... ongemerkt kost het vooral veel tijd en of ik er iets mee ga doen is maar de vraag.
Voor de organisatie zullen er best leuke dingen tussen zitten, bijv. wat betreft het foto's bewerken (Great Flickr Tools Collection). Dit kan dan wellicht geïntegreerd worden in het pakket(je) dat we uit 23dingen gaan oppakken.

zondag 12 februari 2012

Ding 6 - Ontdek Flickr

De volgende stap in 23 Dingen is Flickr. Wel bekend met de naam, maar ook hier geldt weer voor mij: tot nu toe nog nooit iets mee gedaan.
Eerst de info op onze cursussite doorgenomen en gelezen. Daarna mijn account op Flickr aangemaakt.
Erg leuk om hiermee bezig te zijn, weer iets om je in te verliezen :). Dus ik neem mij voor om met enige dosering aan de slag te gaan. Toestelletje mee naar het werk en wat foto's gemaakt.


De overige foto's kun je hier zien.

Op zoek naar een foto op Flickr voor dit blogbericht. Het is een luchtfoto van mijn geboorteplaats Roelofarendsveen. Ik was eigenlijk op zoek naar ijspret in dit dorp, maar kon geen vrij bruikbare vinden. Voor deze foto geldt dat wel (' You are free: to Share — to copy, distribute and transmit the work - to Remix — to adapt the work to make commercial use of the work').

Roelofarendsveen
Thijs Knaap
 Om de foto in het bericht te krijgen, kostte wel even wat tijd en speurwerk. Gelukkig was 'gezellieh' mij al voorgegaan en was ik er uiteindelijk redelijk snel uit.

donderdag 9 februari 2012

Ding 5 - RSS feeds vinden

Vandaag weer verder met de RSS feeds. Ik heb al wat ervaring met bloggen, dus ik herken wel een aantal items, zoals de blogroll. Ook het toevoegen van gadgets, in dit geval mijn blog voorzien van RSS, is mij niet vreemd.

In mijn reader staan inmiddels ook al wat items (dit gebruik is ook overgeslagen naar mijn andere (privé)account). Ik heb mapjes gemaakt om het overzichtelijk te houden. Wel verslavend hoor, vooral alle filmpjes die zodoende voorbij komen, je bent zo maar een uur verder.

De instructie over webcare/Google Blogs is duidelijk en zeker handig om te gebruiken. Ik heb een map 'egofeeds' gemaakt en moet nog even bedenken waarmee ik deze ga vullen.

Het nut van Google Alert zie ik nog niet zo, welke meerwaarde kan het hebben t.o.v. reader?Heb er geen ervaring mee, dus wie weet kan iemand mij wijzer maken op dit punt.

Net als Jeannemieke ga ik zeker de infobalie voorzien van een reader, daar zie ik het nut wel van in. Het is wel belangrijk dat ik dit ook communiceer met mijn directe collega's, wel zo handig als zij de reader ook regelmatig doorlopen. En wie weet hebben ook zij nog goede suggesties.

Op naar het volgende ding!

dinsdag 7 februari 2012

Ding 4 RSS feeds

Vandaag heb ik mij op het volgende Ding gestort: RSS feeds. Van het bestaan weet ik af en ook wel waar het voor bedoeld is, maar gebruiken? Tot nu toe nog niet.
Het filmpje met uitleg is nuttig als inleiding. De brij aan tekst wordt op den duur te veel van het goede voor mij. Vooral het lezen van het pc-scherm staat me na een poosje wel tegen. Vervolgens loopt mijn eerste poging om een RSS te 'subscriben' (die van '23dingen') op niets uit. Kom er eerst achter dat het niet aan mij ligt. Maar na nog even verder bloggen kom ik bij Ronald dan de 'ultieme' tip tegen en heb ik nu toch '23dingen' aan mijn reader toegevoegd. Nog wat geoefend met het toevoegen van RSS feeds.

Nu moet het nog dagelijkse routine gaan worden.....

Kan me wel voorstellen dat een ander account wordt gemaakt voor het werk, zodat er een duidelijke scheiding is qua feeds tussen werk en eventueel privé. Op die manier kunnen ook de collega's makkelijker de laatste nieuwtjes volgen. Of is dat niet de bedoeling (en dan bedoel ik het maken van een 'werk'account ☺)?