donderdag 29 maart 2012

Ding 13 - Online kantoortoepassingen

Dit ding start met een filmpje 'What is cloud computing?', maar ik betrapte mijzelf erop dat ik vreselijk afdwaalde met mijn gedachten, dus ben de tekst maar gaan lezen.
De uitleg maakt duidelijk dat google docs een goede en toegankelijke manier is om samen te werken aan producten binnen onze organisatie.
Zelf ook een document geupload en gedeeld. Is goed gegaan.
De info over dropbox gelezen (de stem achter het filmpje is redelijk slaapverwekkend), verder nog even niets mee gedaan, alleen rondgekeken in de dropbox van het speelaccount.
Goed om te weten dat het er is. Ben ook hierbij benieuwd of en hoe dit bij ons gebruikt gaat worden.

Ding 12 Microblogging met Twitter

Eindelijk weer tijd gevonden om verder te gaan met de cursus. Ik geef gewoon de schuld aan het mooie weer van de afgelopen week. Helaas heeft mijn computer er vandaag minder zin in. Duurt 'eeuwen' voordat links opgestart worden. Veel geduld hebben dus. Paar uur later gaat het gelukkig weer zoals het hoort.

Ik heb me aangemeld bij Twitter (https://twitter.com/#!/Ellen1262), en heb ook mijn eerste tweet geplaatst.
Vervolgens ben ik gaan zoeken naar personen en/of organisaties, waarvan ik een aantal ben gaan volgen. Komende dagen maar eens kijken of ik op twitter blijf terugkeren. Het lijkt me handiger om dit via mijn mobiel te doen, maar deze mogelijkheid zit er bij mij nog ff niet op.

In relatie tot de bibliotheek: vorige week is er getweet in het kader van de Boekenweek om nieuwe leden te werven in ruil voor een gratis abonnement. In Maasland heeft dit niets opgeleverd. Bij wie wel?
Als ik een aantal van de artikelen op '23 dingen' lees, dan lijkt het erop dat het lastig is om als bibliotheek een plek te veroveren binnen twitterland. Natuurlijk is het de manier om nieuwtjes e.d. de wereld in te brengen, maar het lijkt me ook wel fijn om enige respons te krijgen. Tenzij dat niet onze insteek is natuurlijk.
Als ik de lijst van volgers naloop zou ik het percentage klanten = leners wel eens willen weten. En willen we onze klanten inderdaad (ook) via Twitter bereiken? Of gaan we meer voor het vergroten en verbreden van ons netwerk?
Zaak dus om na te gaan wie je wil bereiken via Twitter en waarom. Verder inspelen op het karakter van de volgers om zo het twitteren nuttig te maken en een duidelijke functie te geven.


woensdag 7 maart 2012

Ding 11 - wiki's

Op naar het volgende Ding: wiki's.
Wederom een duidelijke uitleg in het filmpje.
In het artikel van Nieuwenhuis staat: "Het verschil tussen een wiki en een blog is dat men op een blog als auteur een artikel zelf schrijft, terwijl op een wiki met meerdere mensen samengewerkt kan worden aan teksten." Dit is m.i. niet juist. Ik werk zelf op een blog samen met meerdere mensen en een ieder kan de tekst en wat erbij hoort 'edit'-en, opslaan en publiceren.

Vervolgens de aangegeven bibliotheekwiki's bekeken:
  • SJCPL Subject Guides – lokaal informatiesysteem, door de St. Joseph County Public
         Library system
  • Wikilovesbieb
  • Publiekswiki van de Bibliotheek Deventer
  • NLbiblioblogs, een verzamelplek van bibliotheekweblogs, collectief bij te werken in een
         wiki-omgeving.


  • De wiki van Deventer spreekt mij het meeste aan. Waarschijnlijk omdat ik daar bij de eerste kennismaking een overzichtelijker en duidelijker geheel zie dan bij de andere wiki's. De onderwerpen en thema's die op de hoofdpagina te zien zijn, passen bij een bibliotheek en zijn interessant voor het publiek (hoop ik). En dat is toch iets om voor ogen te houden: waarmee bedien ik mijn publiek het best, welke informatie willen zij en missen zij nog? En waar kunnen en willen wij in voorzien?

    De eerste wiki is wel redelijk vergelijkbaar qua opzet, maar oogt wat saaier, hoewel verder klikken dit beeld weer teniet doet. Is wel heel uitgebreid.
    Wikilovesbieb en NLbiblioblogs is meer bedoeld voor de bibliotheken zelf. Als je tijd over hebt, aardig om doorheen te gaan, hoewel het bij mij al snel verzandt in niet doelgericht bezig zijn. En wat ik ermee zou moeten?

    Intern kan een wiki worden gebruikt voor bepaalde onderdelen (bijv. aanleveren info cultureel programma, gegevens jaaroverzicht) zodat mailverkeer tussen tig personen niet langer nodig is.

    De 'sandbox' moet even wachten. Doe ik in de volgende post.

    Ding 10 - Social Bookmarking en Delicious

    Eerlijk gezegd moest ik als eerst aan het tijdschrift met dezelfde naam denken ☺, maar dat leek me wel wat onwaarschijnlijk. Deze vorm van Delicious als bedoeld bij 23 Dingen kende ik nog niet.

    Een voordeel van Delicious is ordening in je favorieten en de mogelijkheid om waar dan ook je favorieten te bekijken. Als ik erover nadenk kan ik mij op dit moment geen situatie voor de geest halen, waarin dit handig was geweest. Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk.
    Anders dan de tekst bij Ding 10 aangeeft heb ik 'mijn' favorieten (infobalie en allemaal werkgerelateerd) wel geordend en in mappen geplaatst, dus zo nodig kunnen mijn collega's en ikzelf de verschillende sites makkelijk opzoeken en raadplegen.
    Hét voordeel van Delicious zou voor mij dus het sociale aspect moeten zijn, het delen van favoriete websites.
    Mogelijkheden voor de bibliotheek en/of mijzelf zijn er vast, maar daar heb ik op dit moment even geen beeld bij. Kan mij voorstellen dat we gezamenlijk bepaalde tags/stacks (welke?) gebruiken, zodat informatie tussen collega's makkelijk(er) uitgewisseld kan worden.
    Verder kun je sites die je toevallig tegenkomt (even) hier parkeren, om later te bekijken of ze inderdaad interessant genoeg zijn om aan één van je stacks toe te voegen. Een dergelijke site kan ik ook aan mijn huidige favorieten toevoegen, maar dan deel ik ze niet en dat is dan weer de bedoeling van Delicious. 
    Zou hier het liefst de ervaren gebruikers over horen, dan komen suggesties en handigheidjes vast wel naar voren, want ik zie nu even door de bomen het bos niet meer.
    Het is ook bij dit onderdeel de kunst om alle ballast overboord te gooien en het goede/nuttige te behouden.


    Ik heb een account aangemaakt en in ieder geval de Delicious-button toegevoegd aan mijn browser, dus mocht ik iets interessants tegenkomen en willen bewaren, dan kan dat. Het verdere gebruik laat ik toch afhangen van nut en noodzaak binnen de organisatie.